Montenegro Airlines a suspendat operațiunile pe 26 decembrie 2020. (Faliment)

Montenegro Airlines a suspendat operațiunile pe 26 decembrie 2020. (Faliment)

Muntenegro Airlines, compania aeriană națională din Muntenegru și-a sistat activitatea începând cu 26 decembrie 2020. 360 de angajați și-au pierdut locul de muncă. Transportatorul muntenegrean a suferit mari pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19.

Zborul YM103 de la Belgrad (Serbia) către Podgorica, în ziua de Crăciun, a fost ultimul zbor operat de compania aeriană Montenegro Airlines. Ca un omagiu, piloții au trasat o inimă, modificând parțial traseul de zbor.

Montenegro Airlines a fost creată în 1994, spre sfârșitul războiului civil iugoslav. Compania a fost sprijinită financiar de guvernul fostei republici iugoslave pentru cea mai mare parte a existenței sale. Flota cuprindea doar 4 avioane: 3 x Embraer 195 și 1 x Fokker 100 (care avea 31 de ani).

O nouă companie aeriană va fi înființată în următoarele 6 luni.

În 2019, compania aeriană a transportat 657.276 de pasageri, comparative cu Ryanair, care poate transporta același număr de pasageri în doar 2 zile.

La începutul lunii martie, cu puțin timp înainte ca pandemia să provoace o închidere aproape totală a aviației în toată Europa, Montenegro Airlines și-a anunțat planurile de restructurare și închidere a birourilor sale din Europa.

Se creiona și un plan de salvare, care avea nevoie de un ajutor de stat în valoare de peste 150 de milioane de EURO, însă ajutorul a fost declarat ilegal de consiliul concurenței din Muntenegru.

Din nefericire, nu s-a găsit o soluție pentru salvarea companiei aeriene. Guvernul din Podgorica a anunțat intenția de a înființa o altă companie aeriană națională în următoarele 6 luni.

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *