Lansarea PlayStation 5 în România: de la batjocura Altex, eMAG până la bișnița de pe OLX

Lansarea PlayStation 5 în România: de la batjocura Altex, eMAG până la bișnița de pe OLX

Pe lângă pandemie, 2020 ar fi putut intra în istorie ca anul lansării PlayStation 5. Din păcate, dacă nu cumva ai spart o bancă să-l cumperi de pe OLX, este improbabil să te numeri printre mândrii posesori de PS5.

Dacă îți ține de cald acest detaliu, ”dezastrul” este unul global, iar românii nu sunt ”privilegiați”. Această consolă este precum Moș Crăciun, ajunge doar la copiii cuminți. Ceilalți primesc niște cărbuni în ghete.

Indiferent ce pretind amatorii de Xbox, PS5 a fost cea mai așteptată consolă a acestui an.

În teorie, pe 12 noiembrie s-a lansat în SUA, Japonia, Canada, Mexic, Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Pe 19 noiembrie, ar fi trebuit să ajungă în Marea Britanie și ”restul lumii”. De această dată, cu un pic de noroc, România a fost încadrată la ”restul lumii”. O mână de norocoși s-au putut bucura de consolă în acea frumoasă zi de joi, 19.11.2020. Alți câțiva au avut-o vineri, iar Facebook-ul a început să tremure de pozele ghidușilor posesori de PlayStation 5.

Cei mai mulți, însă, au rămas cu buza umflată pe termen nelimitat. Alții s-au îmbogățit cu console postate pe OLX la preț dublu, pe care le-au și vândut.

Partea cea mai ciudată este însă că un gadget, aparent ca oricare altul, nu mai ajunge să aibă termen clar de livrare. Scandalul cu Altex a fost atât de mare, încât consola nici măcar nu mai există pe magazinul online al unuia dintre cei mai mari retaileri de pe teritoriul României.

La fel ca oricare altă informație despre PS5, nu este însă clar dacă această situație este sau nu permanentă. Modul în care au fost ignorați gamerii din țara noastră îl voi detalia însă mai jos.

Rolul Sony în această ecuație

În funcție de cât de bine stăpânești branduri, entități comerciale sau retaileri locali, ai putea percepe modul absolut dezastruos în care s-a comercializat consola în țara noastră ca o pată neagră pe CV-ul Sony. În practică, gigantul japonez a fost destul de transparent cu anumite particularități ale ecuației.

Jim Ryan este CEO Sony Interactive Entertainment, divizia din care face parte și PlayStation. Într-un interviu acordat celor de la TASS, Ryan a explicat cât se poate de clar că nu recomandă nimănui să facă o lansare de amploarea celei a PS5 în pandemie. ”Absolut totul este vândut și va fi vândut”, a spus CEO-ul, aproape dezamăgit că după un an investit în campanii de marketing elaborate pentru noua consolă, acum nu poate să facă față cererii.

Ai crede că lipsa stocurilor, specula din piață și frustrarea gamerilor este cauzată, cel puțin parțial, de pandemia de coronavirus. CEO-ul SIE este însă de altă părere. ”S-ar putea să fi avut câteva console în plus la vânzare, dar nu prea multe [în absența pandemiei]. Băieții de pe partea de producție au făcut minuni”, a spus el.

La nivel local, însă, am încercat să obțin o poziție oficială cu detalii care țin de disponibilitatea redusă a consolei. Acest lucru a fost însă imposibil.

Am vrut să știu câte console au ajuns în România și cât de toleranți sunt cei de la Sony că Altex a făcut o tombolă pentru achiziția PlayStation 5, pe banii clienților.

Cum sunt văzute consolele care se vând cu 4.500 – 5.000 de lei pe OLX, ca pe o victorie de marketing sau ca o rușine pentru cel mai important și profitabil producător de console de pe întregul mapamond?

Din păcate, toate acestea vor rămâne doar subiecte de speculații în comentariile postărilor de pe Facebook și paginile cu ură de pe Reddit.

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *