Cum se realizează vaccinul anti-covid. Alexandru Rafila a spus totul

Cum se realizează vaccinul anti-covid. Alexandru Rafila a spus totul

Campania de vaccinare anti-covid a început deja în România, însă unii români au în continuare o serie de întrebări legate de eficiența vaccinului și de modul în care vaccinarea va fi făcută. În acest context, Alexandru Rafila vine cu noi precizări.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul româniei la OMS a explicat modul în care se face vaccinul anti-COVID. Potrivit specialistului, cea de a doua doză de vaccin se face la un interval de minim 21 de zile față de prima.

În ceea ce privește reacțiile adverse care apar în urma vaccinări anti-COVID, acestea or putea fi raportate, de către fiecare persoană care a primit serul, iar rapelul se poate face după 21 de zile de la prima injectare.

De asemenea, în cazul persoanelor care au fost deja vaccinate, programarea la rapel s-ar putea realiza automat, după cu au primit deja prima doză a serului.

„Dacă apare o reacție adversă ea poate fi raportată, este un sistem pus la punct de Institutul Național de Sănătate Publică. Orice reacție adversă poate fi raportată în acel sistem, deci fiecare persoană poate să o raporteze.

Discutăm și despre cea de-a doua doză, care trebuie să fie făcută la un interval minim de 21 de zile, iar această programare pentru doza a doua cred că se va face automat după vaccinarea cu prima doză”, a spus Rafila, la B1 Tv.

Persoanele vaccinate se pot infecta din nou

În același timp, ăntrebat dacă persoanele vaccinate cu prima doză se pot infecta cu SARS-CoV-2, până la primirea rapelului, Rafila a explicat că acest lucru este posibil. El a dat exemplu situația din Israel.

„Da, dar poți să te infectezi și cu puțin timp înainte să administrezi prima doză. De exemplu, în Israel unde s-au vaccinat un milion de persoane, 500 au prezentat boală, dar nu afectează siguranța pacientului, ci reprezintă o situație care este posibilă. Nu există o contraindicație în ceea ce privește vaccinarea.

Gândiți-vă de exemplu la persoane asimptomatice care fac infecția și care beneficiază și ele de vaccinare”, a mai explicat profesorul Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

Sursa: Capital.ro

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.