Subventiile APIA: Informatii utile

Subventiile APIA: Informatii utile

De zece ani, agricultura romaneasca se dezvolta cu ajutorul subventiilor europene stabilite in baza Politicii agricole Comune, prin care Europa urmareste securitatea alimentara si de mediu precum si echilibrul teritorial. 70% din valoarea totala a fondurilor alocate Romaniei pentru sectorul agricol sunt gestionate de APIA (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura). In ultimii 10 ani, APIA a gestionat cererile depuse de peste 1 milion de beneficiari, catre care a directionat fonduri de peste 15 miliarde eur.

APIA – Ce este si care sunt fondurile pe care le acorda

Institutie publica aflata in subordinea Ministerului agriculturii, APIA actioneaza prin intermediul a 45 de scheme de plata (masuri de acordare a subventiilor europene sau nationale) cuprinzand 89 de submasuri, respectiv pachete/sub-pachete, care pun in practica fluxurile si normele procedurale in conformitate cu prevederile legislative. De asemenea, APIA gestioneaza Registrul Unic de identificare a fermierilor din Romania, in baza caruia se depun cererile de plata si se aloca subventiile.

APIA acorda finantare in baza a trei masuri de sprijin prin Fondul European de Garantare agricola (FEGa), Fondul European agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEaDR) precum si prin masurile de sprijin finantate de la bugetul national. In esenta, este vorba despre scheme de plati directe, ajutoare nationale tranzitorii si masuri compensatorii de dezvoltare rurala. Subventiile APIA acopera diverse arii functionale din agricultura: cultura plantelor, zootehnie, mediu, ecologie etc.

Subventiile pentru animale – Ce ferme sunt eligibile pentru ele

In sectorul zootehnic, APIA acorda „sprijinul cuplat” (CsZ=sprijinul Cuplat Zootehnic) diferentiat in functie de specii si rase. Conteaza atat numarul animalelor, cat si varsta acestora. Conditiile de acordare si valorile acestor ajutoare au diferit de la un an la altul. Se acorda pentru ovine, caprine, taurine de carne, vaci si bivolite de lapte, viermi de matase. Separat exista ajutoare financiare destinate crescatorilor de pasari. Conditiile de acordare sunt specifice activitatii. Pentru vacile de lapte conteaza existenta unui contract de livrare lapte cu un operator din domeniu, pentru cel putin sase luni, animalele sa aiba cel mult 10 ani si sa fie inregistrate in Registrul Genealogic al rasei. Din 2017, vor fi eligibili pentru plata sprijinului Cuplat Zootehnic fermierii care detin 10 vaci fizice si nu 10 vaci eligibile, pentru zona de campie si cinci vaci fizice, pentru zonele de deal si munte. Fermierii vor incasa banii doar pentru vacile eligibile dar neeligibilitatea celorlalte nu ii va mai impiedica sa acceseze sprijinul cuplat. De asemenea, din 2017 subventiile APIA fac diferenta intre fermele de reproductie si cele de ingrasare.

Subventiile pentru impadurire – conditii de acordare

Silvicultura este beneficiara finantarilor disponibile prin masurile 8 si 15 care gestioneaza crearea si conservarea suprafetelor impadurite. Cel mai cunoscut proiect este „prima impadure” demarat in 2017 si care se adreseaza proprietarilor publici si privati de teren agricol, inclusiv unitati administrativ teritoriale, interesate de crearea unor noi paduri. Sunt eligibile pentru finantare, terenurile arabile dar si pajistile permanente, care au fost folosite in scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani, fiind inscrise la APIA. Pentru realizarea de perdele forestiere suprafata minima este de 0.5 ha, iar ca trupuri de padure de cel putin 1 ha.
Ajutorul financiar este acordat un cuantum fix si acopera costurile pentru impadurire (prima de infiintare include si costul proiectului tehnic de impadurire), precum si cele de intretinere pentru o perioada de 12 ani (prima anuala de ingrijire a plantatiei forestiere si compensarea pierderilor de venit agricol). La nivel national, costul mediu pentru impadurirea unui hectar de tern a fost evaluat la 8.889 euro, cu un cost de 500 euro pentru elaborarea proiectului tehnic. Pentru programul „Prima impadurire” cu o valoare de cca 50 milioane euro, criteriile de selectie au in vedere urmatoarele principii:

-au prioritate terenurilor propuse pentru impadurire situate in zonele deficitare in paduri;

-marimea plantatiei conteaza in prioritizarea proiectului;

-se va acorda prioritate realizarii de perdele forestiere de protectie;

-au prioritate impadurii terenurilor situate in zone afectate de fenomene de aridizare, eroziune sau salinizare, in functie de valorile indicelui de ariditate, gradului de eroziune sau gradului de salinizare);

-se va acorda prioritate lucrarilor de impadurire care propun cel putin 2 specii de baza in compozitie.

Subventiile pentru agricultura ecologica – conditii de acordare

APIA acorda si subventii pentru agriculutra ecologica, in conformitate cu prevederile Masurii 11, care promoveaza aplicarea practicilor de agricultura ecologica prin acordarea de sprijin financiar pentru conversia si mentinerea metodelor de agricultura ecologica. Ajutorul se acorda sub forma de plati anuale suplimentare exploatatiilor din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica, se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, perioada numita „conversie”.
Beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:

-sa fie inregistrati, in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, ca producatori in agricultura ecologica;

-sa se afla in perioada de conversie;

-sa aiba incheiat un contract cu un organism de inspectie si certificare, organism aprobat de Ministerul agriculturii si Dezvoltarii Rurale;

-sa se mentina in sistemul de agricultura ecologica pe o durata de 5 ani;

-sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local, la data depunerii cererii;

-sa cultive in regim ecologic o suprafata de minim 0.3 ha.

Subventiile difera in functie de activitate, de la 500 eur/an/ha pentru legume si 620 eur/an/ha pentru livezi, la 365 eur/an/ha pentru plante medicinale si aromatice (valori pentru 2017).

Care sunt categoriile de fermieri care beneficiaza de subventiile APIA?

Subventiile APIA se adreseaza tuturor categoriilor de fermieri, indiferent de forma de organizare, persoane fizice sau juridice. Acestia trebuie sa fie fermieri activi, adica sa desfasoare o activitate agricola in calitate de utilizatori ai terenurilor si detinatori ai animalelor. Fermierii poti fi si asociati in cadrul unor cooperative agricole, alcatuite conform legislatiei sau chiar in grupuri de producatori. Beneficiarii subventiilor APIA sunt definiti in cadrul art. 7 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Care sunt conditiile de calificare pentru subventiile APIA?

Pentru calificarea la subventiile APIA fermierii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii generale, insa acestea pot diferi in functie de masura/submasura in care se incadreaza proiectul. Exista atat conditii de calificare, cat si conditii de descalificare. APIA cere fermierilor:

-sa fie inregistrati in Registrul unic de identificare;

-sa depuna anual cererea de spijin (Cererea unica de plata);

-sa dovedeasca activitatea;

-sa declare corect suprafetele, culturile si efectivele de animale;

-sa identifice si sa delimiteze corect fiecare parcela agricola;

-sa prezinte, in caz de control, toate documentele solicitate;

-sa respecte normele de econditionalitate (GaEC si sMR) pe toata suprafata agricola a fermei (protejarea apelor subterane, respectare procedurilor de autorizare pentru irigatii, mentinea fasiilor tampon in vecinatatea apelor de suprafata etc).

Ce suprafata trebuie sa aiba terenul exploatat pentru a se califica la subventie

Reglementarile sectorului agricol conditioneaza acordarea subventiilor de existenta unor suprafete minime in exploatare. Conform APIA, fermierii trebuie sa exploateze cel putin 1 ha, iar suprafata unei parcele sa fie de cel putin 0.3 ha. Pentru vii, livezi, pepiniere etc limita parcelei agricole este de 0.1 ha, iar pentru legume cultivate in sere si solarii suprafata minima exploatata trebuie sa fie de 0.3 ha, cu o limita minima a parcelei de 0.03 ha. Pentru crescatorii de animale exista limite in ceea ce priveste numarul de capete, cu valori diverse in functie de specie/rasa.

Ce fel de terenuri nu se incadreasa pentru subventie

Nu toate terenurile agricole se califica pentru subventiile acordate in cadrul politicii agrare nationale si europene. Dincolo de exloatatiile care nu respecta limitele amintite anterior, reglementarile exclud orice teren agricol pe care nu s-a desfasurat activitate. (pasunile sunt o exceptie). De asemenea, nu se incadreaza terenurile ocupate de parcurile eoliene si panouri fotovoltaice, terenuirle scoase din circuitul agricol pentru scopuri imobiliare, terenurile alocate parcurilor, partiilor de ski sau altor activitati recreationale (golf, echitatie etc).

Care este procesul de acordare a subventiilor

Subventiile APIA implica un demers din partea fermierilor, care trebuie sa fie inscrisi in Registrul unic de indentificare, sa se incadreze in conditiile amintite anterior, sa respecte cerintele definite in cadrul programelor si sa depuna anual cererea unica de plata.

Ce este o cerere unica de plata?

Una dintre cele mai frecvente expresii utilizate in raport cu APIA este „Cererea unica de plata.” Acest document este o cerere de ajutor/sprijin prin care fermierii solicita platile compensatorii stabilite prin lege pentru oricare dintre masurile Programului National de Dezvoltare Rurala. Cererea se depune anual la sediile judetene ale APIA, un singur exemplar indiferent de numarul suprafetelor detinute si localizarea acestora.
In general, cererea unica de plata se depune in prima parte a anului (luna mai este de obicei limita) insotita de o serie de documente justificative: acte identitate, extras cont, adeverinta registru agricol, documente care dovedesc utilizarea terenului, alte documente specifice schemei la care aplica fermierul. Cererea poate fi depusa atat online, cat si pe suport hartie.

Ce scheme de plata exista?

Subventiile APIA se incadreaza in cinci categorii majore:

a) Schema de plati plati directe, care include:

1.Schema de plata unica pe suprafata (single area Payment system saPs);

2.Schema de plata redistributiva;

3.Schema de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (Plata pentru inverzire);

4.Schema de plata pentru tinerii fermieri;

5.Sprijin cuplat – soia;

6.Sprijin cuplat – Lucerna;

7.Sprijin cuplat – Mazare boabe pentru industrializare;

8.Sprijin cuplat- Fasole boabe pentru industrializare;

9.Sprijin cuplat – Canepa pentru ulei si fibra;

10.Sprijin cuplat- Orez;

11.Sprijin cuplat -Cartof de samanta;

12.Sprijin cuplat – Hamei;

13.Sprijin cuplat – sfecla de zahar;

14.Sprijin cuplat – tomate pentru industrializare;

15.Sprijin cuplat – Castraveti pentru industrializare;

16.Sprijin cuplat – Culturi din sere (tomate, castraveti, ardei si varza);

17.Sprijin cuplat – Culturi din solarii (tomate, Castraveti, varza, vinete si ardei);

18.Sprijin cuplat – Prune pentru industrializare;

19.Sprijin cuplat – Mere pentru industrializare;

20.Sprijin cuplat – Cirese/visine pentru industrializare;

21.Sprijin cuplat- Caise/zarzare pentru industrializare;

22.Sprijin cuplat – Cartofi timpurii, semitimpurii si de vara;

23.Sprijin cuplat – Ovine;

24.Sprijin cuplat – Caprine;

25.Sprijin cuplat- taurine de carne;

26.Sprijin cuplat – Vaci de lapte;

27.Sprijin cuplat – Bivolite de lapte;

28.Sprijin cuplat – Viermi de matase.

B) Ajutoarele nationale tranzitorii:

1.Ajutor National tranzitoriu pentru culturi in teren arabil;

2.Ajutor National tranzitoriu pentru in pentru fibra;

3.Ajutor National tranzitoriu pentru canepa pentru fibra;

4.Ajutor National tranzitoriu pentru tutun;

5.Ajutor National tranzitoriu pentru hamei;

6.Ajutor National tranzitoriu pentru sfecla de zahar;

7.Ajutor National tranzitoriu – schema decuplata de productie, specia bovine – sector carne;

8.Ajutor National tranzitoriu – schema decuplata de productie, specia bovine – sector lapte;

9.Ajutor National tranzitoriu – specia ovine/caprine.

C) Masurile de agromediu si clima:

1.Masura 8 – investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si in imbunatatirea viabilitatii padurilor –
este eligibila doar submasura 8.1 – impaduriri si crearea de suprafete impadurite;

2.Masura 10 – agro-mediu si clima;

3.Masura 11 – agricultura ecologica;

5.Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice;

6.Masura 14 – Plati in favoarea bunastarii animalelor;7.

7.Masura 15 – servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea padurilor – se poate aplica doar pentru submasura 15.1 – Plati pentru angajamente de silvo-mediu.

D) Ajutoarele de la bugetul national:

1.Ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura;

2.Ajutorul de stat in sectorul cresterii animalelor;

3.Ajutor exceptional (porcine /cota de lapte);

4.Ajutor de stat acordat rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa, ori incheie un acord cu investitorul.

E) Masurile de stimulare a consumului intern si a exporturilor

1.Reconversie / Restructurare;

2.Asigurare;

3.Distilarea subproduselor;

4.Investitii in sectorul vitivinicol;

5.Promovarea vinurilor;

6.Actiuni de informare si promovare produse agricole pe piata interna si in tari terte;

7.Ajutor financiar distributie lapte in scoli;

8.Ajutor financiar distributie fructe in scoli;

9.Ajutor financiar evaluare program fructe in scoli;

10.Ajutor financiar masuri adiacente fructe in scoli;

11.Ajutor financiar Grupuri de producatori sectorul legume-fructe;

12.Ajutor financiar Organizatii de producatori sectorul legume-fructe;

13.Ajutor financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul legume-fructe;

14.Programul National apicol;

15.Ajutor financiar pentru reducerea productiei de lapte;

16.Ajutor exceptional (porcine /cota de lapte).

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.