Planificarea fertilizarii: cum ajuta instrumentele si programele digitale profesionistii?

Planificarea fertilizarii: cum ajuta instrumentele si programele digitale profesionistii?

ngrasamintele sunt indispensabile pentru obtinerea unor productii ridicate. Planificarea corecta a nutritiei plantelor este obligatorie nu doar din motive financiare, ci si din punct de vedere al sustenabilitatii.

Aplicarea ingrasamintelor complexe denumite in mod uzual NPK si a diferitelor tipuri de N pot fi planificate prin calcule realizate manual, dar aceste calcul se pot efectua si prin utilizarea de programe si instrumente digitale. Trebuie luate in considerare mai multe aspecte, cum ar fi particularitatile solului, consumul specific al plantelor, tipul de ingrasaminte folosit, etapa de dezvoltare a plantelor etc. In plus, momentele optime de aplicare sunt importante, pe de o parte, trebuie respectata legislatia, pe de alta parte eficienta ingrasamintelor aplicate depinde de capacitatea plantelor de a prelua substante nutritive. Oare este posibil sa luam in considerare atat de multi factori la planificarea fertilizarii?

Instrumentele si programele de planificare digitala au raspunsul la acesta intrebare

Programele de planificare a fertilizarii au parametri setati pentru un numar mare de culturi. Informatiile agronomice recunoscute la nivel mondial sunt introduse in baza de date din fundal, in timp ce formulele de calcul sunt ajustate in functie de specificul zonei . Toti factorii sunt luati in calcul si dupa introducerea informatiilor necesare, cum ar fi productia dorita, cultura anterioara, fertilizarea organica si minerala deja efectuata si caracteristicile solului, calculul se poate face in cateva secunde si rezultatul va fi afisat intr-un mod clar . Fertilizarea si nutritia plantelor – mai ales pentru acoperirea si echilibrarea necesarului de NPK – nu se limiteaza doar la un an de productie. Cum echilibram fertilizarea in rotatia culturilor?

Un program digital de calcul pentru aproximativ 100 de culturi

Planificarea aplicarii ingrasamintelor complexe NPK trebuie facuta pe termen lung, deoarece elementele nutritive precum potasiul si fosforul raman disponibile in sol pentru culturile urmatoare. Prin urmare, programele digitale de planificare trebuie sa fie capabile sa optimizeze calculul necesarului de elemente nutritive pentru  o rotatie a culturilor pe mai multi ani. Echipa de experti agronomi din cadrul Borealis L.A.T a dezvoltat programul de planificare a fertilizarii NutriGuide®. Aceasta este un program digital disponibil pe internet in mod gratuit , care poate gestiona cu usurinta planificarea fertilizarii culturilor din ferma. De la fertilizarea cu complexe NPK pana la fertilizarea simpla cu N, NutriGuide® calculeaza necesarul de elemente nutritive pe baza consumului specific al plantelor, alege cel mai potrivit produs Borealis L.A.T si ofera o lista a produselor recomandate pentru ca utilizatorul sa poata comanda usor si rapid necesarul de ingrasaminte.

Mai multe parcele – acelasi program digital

Introducerea manuala a unui numar mare de parcele in programul de  planificare necesita destul de mult timp.  Echipa de dezvoltare din cadrul Borealis L.A.T a creat programul NutriGuide® in asa fel incat importul tuturor parcelelor din ferma este posibil cu un simplu click. Datele provenite dintr-un fisier accesibil tuturor fermierilor poate fi importat usor, iar planul de fertilizare pentru diferite culturi si parcele, poate fi realizat in cateva minute si pentru o intreaga rotatie a culturilor.

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.