Piata mondiala a graului are un nou lider. Rusia a reusit sa-si consolideze pozitia

Piata mondiala a graului are un nou lider. Rusia a reusit sa-si consolideze pozitia

Rusia urmeaza sa isi consolideze pozitia de de lider mondial in ceea ce priveste piata graului, in conditiile in care in acest sezon s-ar putea sa exporte o cincime din comertul mondial de grau, relateaza Bloomberg.

In ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o tara dependenta de importurile de grau la una care este responsabila pentru o cincime din vanzarile mondiale, gratie solului fertil care produce recolte mari la preturi atractive. Peste 100 de tari, din Egipt si pana in Filipine, cumpara grau rusesc iar Moscova vrea sa isi extinda lista de cumparatori prin adaugarea de piete unde graul sau a fost exclus anterior din cauza prevederilor referitoare la calitatea cerealelor.

Ambitiile Rusiei au depasit recent un punct de cotitura dupa ce Algeria, un important cumparator mondial de grau, a dat unda verde pentru ca Rusia sa poata sa inceapa sa exporte grau pe aceasta piata. Anuntul autoritatilor algeriene vine dupa o decizie similara anuntata anul trecut de Arabia Saudita, o alta tara in care Rusia a avut probleme sa intre in trecut.

“Se poate vedea o crestere uluitoare atat in ceea ce priveste productia cat si exporturile Rusiei”, a declarat James Bolesworth, director la firma britanica de consultanta CRM AgriCommodities. “Rusia a investit puternic pentru a-si creste cota de piata si acesta continua sa creasca”, a adaugat James Bolesworth.

Livrarile de grau ieftin ale Rusiei au permis acestei tari sa preia o parte din cotele de piata ale SUA si Uniunii Europene, dominand vanzarile spre tari precum Egiptul, cel mai mare cumparator mondial de grau, unde in acest sezon graul rusesc a castigat aproximativ 80% din licitatii. O crestere a livrarilor rusesti spre Algeria ar fi o lovitura pentru exportatorii francezi de grau pentru ca Algeria este principalul lor client iar exporturile Frantei in afara Uniunii Europene sunt prognozate sa se reduca la jumatate in acest sezon.

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *