Guvernul Cîțu a amânat reducerea TVA pentru locuințele de până la 140.000 de euro, piața imobiliară și cumpărătorii protestează

Guvernul Cîțu a amânat reducerea TVA pentru locuințele de până la 140.000 de euro, piața imobiliară și cumpărătorii protestează

Guvernul Cîțu a amânat cu un an reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru locuințele cu prețurile cuprinse între 92.000 și 140.000 de euro, anunță Profit.ro, iar decizia afectează zeci de dezvoltatori imobiliari și clienții acestora.

Reducerea cotei TVA fusese decisă de Parlament în octombrie, printr-o lege votată și promulgată de președintele Iohannis, dar guvernul Cîțu a decis să amâne cu un an reducerea printr-o ordonanță de urgență adoptată pe 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie.

În nota de fundamentare a ordonanței de urgență, guvernul arată că ridicarea până la 140.000 de euro a plafonului de preț pentru care se plătește TVA redusă ar fi provocat o pierdere la bugetul de stat de circa 200 de milioane de lei.

Piața imobiliară contestă însă decizia executivului. Profit.ro arată că această amânare va crea un blocaj în piață pentru apartamentele mari, mii de cumpărători pot pierde avansurile achitate sau vor amâna semnarea contractului de vânzare, iar investitorii imobiliari pierd sute de mii de euro pentru fiecare proiect conceput și autorizat cu gândul la legea promulgată în noiembrie 2020.

„Sunt sute, poate chiar mii de cumpărători la nivel național care au semnat antecontracte în ultimele 2-3 luni ale anului 2020 pentru locuințe cu livrare în 2021, luând în calcul un preț de achiziție cu o cotă de 5% TVA. Cei care au achitat deja avansuri luând în calcul cota redusă de TVA se află într-o situație pe care nu o anticipau și care nu este demnă de un stat modern, în al treilea deceniu din mileniul trei. Vor fi cu siguranță numeroase dispute și neplăceri, totul doar din cauza unei decizii care schimbă o lege promulgată cu nici două luni în urmă“, spune pentru Profit.ro Ionuț Nicolescu, președintele companiei de consultanță imobiliară SVN Romania, care tranzacționează cele mai multe apartamente de pe piață.

Citește tot articolul pe Profit.ro

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.