Când revenim la normalitate? Anunțul FMI privind relansarea globală

Când revenim la normalitate? Anunțul FMI privind relansarea globală

Economistul șef al Fondului Monetar Internațional vine cu ultimele estimări în ceea ce privește relansarea economică globală după pandemia de coronavirus. De asemenea, FMI urmează să dea publicității în curând noile sale estimări, analiștii așteptându-se ca acestea să apară până la sfârșitul lunii ianuarie.

Majoritatea economiilor dezvoltate ar urma să revină la normalitate în a doua jumătate a acestui an, pe măsură ce campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 se vor intensifica, a declarat marţi economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, după cum precizează Agerpres.

„Este o iarnă foarte întunecată şi dificilă dar există lumină la capătul tunelului” a declarat Gita Gopinath într-un interviu pentru postul de televiziune CNBC. „Cu privire la perspective, este adevărat că am început anul mai puternic decât ne aşteptam în 2020 iar asta este un lucru bun. Dar în momentul de faţă este o cursă între virus şi vaccin şi până când nu vom depăşi această fază, cred că este o perioadă destul de dificilă”, a adăugat economistul şef al FMI.

Potrivit celor mai recente estimări ale FMI, publicate în luna octombrie a anului trecut, economia mondială ar urma să înregistreze în 2021 o redresare de 5,2%, după o contracţie de 4,4% în 2020.

FMI urmează să publice noile estimări

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca FMI să îşi revizuiască estimările la finele acestei luni. Gopinath a confirmat că FMI va da publicităţi în scurt timp noile sale estimări, dar a refuzat să spună dacă este posibilă o îmbunătăţire.

Chiar dacă introducerea vaccinului a fost una lentă, Gita Gopinath se aşteaptă în continuare ca majoritatea ţărilor dezvoltate să fie acoperite până la vară, iar la nivel global acoperirea deplină ar urma să se întâmple până la finele lui 2022.

„Există vaccinul şi o revenire alimentată de stimulente pe care o aşteptăm în a doua jumătate a anului”, a spus Gita Gopinath.

Economistul şef al FMI a precizat că ţările care au gestionat mai bine virusul în primele faze au avut o relansare mai solidă, dând drept exemplu China, în timp ce unele state din America Latină au rămas în urmă.

Sursa: Capital.ro

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *