Tensiuni militare: S-a trimis o unitate navală anti-piraterie

Tensiuni militare: S-a trimis o unitate navală anti-piraterie

Tensiunea e maximă între Coreea de Sud și Iran. Coreea de Sud a trimis o unitate navală anti-piraterie în Golf după confiscarea de către Iran a unui petrolier aflat sub pavilion sud-coreean, a anunţat luni Ministerul Apărării, relatează AFP.

Ministerul ”a trimis imediat unitatea Cheonghae în apele din apropierea Strâmtorii Ormuz după ce a primit un raport despre confiscarea navei noastre comerciale de către Iran”, se arată în comunicatul ministerului, conform Agerpres.

Gardienii Revoluţiei – armata de elită a regimului iranian – au sechestrat luni un petrolier ce naviga sub pavilion sud-coreean în apele Golfului. Decizia a avut la bază motivul de ‘poluare a Golfului cu produse chimice’,  invocând0u-se ‘riscuri de mediu’, relatează AFP şi Reuters.

„O navă coreeană a fost reţinută în apele Golfului de marina Sepah (Corpul Gardienilor Revoluţiei) şi direcţionată către porturile ţării noastre’, a transmis agenţia Fars, fără să precizeze numele navei. ‘Acest petrolier, care naviga sub pavilion sud-coreean, a fost reţinut din cauza poluării cu petrol şi a riscurilor de mediu”, a adăugat aceasta.

Autoritatea navală pentru operaţiuni comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) a declarat anterior pe site-ul său internet că o ‘interacţiune’ între autorităţile iraniene şi o navă comercială în Strâmtoarea Ormuz a determinat vasul comercial să-şi modifice ruta şi să se îndrepte spre apele iraniene.

A fost sechestrată

Societatea britanică de securitate maritimă Ambrey a identificat nava ca fiind petrolierul HANKUK CHEMI sub pavilion sud-coreean şi a declarat că aparent aceasta a fost sechestrată, fiind ulterior detectată în apele teritoriale iraniene, îndreptându-se spre portul Bandar Abbas.

Potrivit Ambrey, petrolierul, proprietate a DM Shipping Co, părăsise Cheiul petrochimic (Petroleum Chemical Quay) din Jubail (Arabia Saudită) înainte de incident.

Societatea de securitate maritimă Dryad Global a indicat de asemenea pe site-ul său web că petrolierul HANKUK CHEMI ‘a fost probabil reţinut de forţele iraniene’ în Strâmtoarea Ormuz în timp ce se îndrepta spre Fujairah, în Emiratele Arabe Unite (EAU).

În acest sens şi canalul de televiziune Al Arabiya TV, citând surse anonime, a transmis că un petrolier sub pavilion sud-coreean care transporta substanţe chimice a fost sechestrat de Iran.

Conform EFE, nava transporta circa 7.200 de tone de produse chimice şi petroliere, iar membrii echipajului său provin din ţări precum Coreea de Sud, Indonezia, Vietnam şi Myanmar.

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.