PRODUCATORII DE CARNE DE PORC: NOI VINDEM CU 5 LEI KILOGRAMUL

PRODUCATORII DE CARNE DE PORC: NOI VINDEM CU 5 LEI KILOGRAMUL

Presedintele APCPR anunta ca producatorii de carne de porc din Romania vand cu aproximativ 5 lei kilogramul.

“Se observa ca piata romaneasca este una paralela, avem o piata oficiala, cea a fermelor comerciale inregistrate sanitar – veterinar si avem piata porcilor din gospodariile populatiei.

Dintotdeauna a existat o diferenta majora de pret intre cele doua piete. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilitatii, avand in vedere ca vindem porcii in viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg.

Pretul este cu 30% mai mic decat anul trecut in aceeasi perioada si cam tot cu 30% sub costul de productie. In acest moment mergem in pierdere”, a spus Ioan Ladosi. 

Pe de alta parte, el a subliniat ca piata micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata, iar porcul in viu se vinde in aceste locuri la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele pe care le pot primi producatorii din industria carnii de porc. 

“Spre deosebire de noi, piata aceasta paralela a micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata. In contextul actual, pretul la poarta micii gospodarii este undeva intre 12 -14 lei pe kilogram in viu, mai mult decat dublu.

Aceasta chestiune este foarte usor explicabila pentru ca micul gospodar intra direct in negociere cu consumatorul final.

Eu pot sa inteleg si cresterea preturilor la gospodariile populatiei, avand in vedere scumpirea cerealelor din acest an, dar trebuie sa avem mare grija si sa cumparam porc sau carne de porc de acolo unde avem certitudinea ca exista o certificare sanitar-veterinara si nu ne punem viata in pericol”, a avertizat reprezentatul APCPR.

Sectorul comercial livreaza catre piata locala, in mod normal, in jur de 80.000 – 90.000 de porci pe saptamana, dar cifra aceasta este posibil sa creasca. Acesta a precizat ca producatorii romani de carne de porc nu controleaza sub nicio forma pretul carnii din magazine, pentru ca nu exista un contact direct cu cumparatorul final, iar puterea de negociere este extrem de limitata fata de retailer. 

“Noi vindem porcii catre abatoare si procesare si ele mai departe. Noi nu avem contact direct cu cumparatorul final, cu clientul. Din pacate nu noi facem pretul de la raft, nu il controlam sub nicio forma, iar puterea noastra de negociere este extrem de limitata fata de retailer, pentru ca traim niste vremuri in care Europa si mai ales Germania are supraproductie si in momentul in care vrem sa cerem ceva mai mult sa ajungem la limita supravietuirii ni se spune foarte clar si verde in fata: “Nu-ti convine pretul meu aduc din Germania”.

Noi nu putem asigura la ora actuala decat 30% din consumul intern de carne proaspata”, a mai spus presedintele APCPR.

Avatar

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *