Nutriția vacii de lapte, nu a vacii in lactație

Nutriția vacii de lapte, nu a vacii in lactație

Acest articol trateaza nutritia vacii de lapte, nu a vacii in lactatie. Orice fermier foloseste 4 ratii diferite. Prima ratie, e cea de pe hartie, formulata de nutritionist/inginer zootehnist, etc. A doua ratie este ceea ce se pregateste in ferma in remorca tehnologica(mixer). A treia este ratia mancata de vaca, adica, daca pe hartie zicem ca vaca noastra mananca 24kg DM (materie uscata= furajul cantarit dupa ce este scoasa toata apa din el, a nu se confunda cu cenusa bruta sau ratia bruta) pe zi asta nu inseamna ca vaca reuseste sa ingereze 24 kg DM zilnic. A patra ratie este ratie pe care vaca reuseste sa o digere/absoarba.

Ratia teoretica, pregatita de nutritionist, este gandita de specialist sa acopere necesarul de energie, proteine, minerale, vitamine, sa indeplineasca anumite conditii fiziologice, cum ar fi productia de lapte si functia de reproductie. Nu intotdeauna ratia teoretica este echilibrata sau reuseste sa ofere o nutritie optima pentru situatia fiziologica in care se afla vaca in acel moment.

Ratia pe care o amestecam in remorca tehnologica va fi intodeauna diferita de ratia teoretica!

De ce? Deorece apare factorul uman si atunci apar aproximarile, daca ai scapat mai mult dintr-un anumit ingredient, nu o sa descarci remorca sa incepi ratia de la zero. De asemeni, cantarul de pe remorca poate fi defect, omogenizarea se face prea repede sau la o turatie gresita, iar exemplele pot continua.

Ratia ingerata de vaca este cantitatea de furaj pe care o vaca reuseste sa o manance in 24 de ore. Aceasta cantitate poate fi influentata de o multitudine de factori. Unul dintre factorii principali care influienteaza ingestia este accesul la furaj. Norma este ca fiecare vaca sa aiba un front de furajare de minim 0.8m, astfel asigurandu-se accesul permanent la furaj. Starea fiziologica, influenteaza ingestia de asemeni, o vaca proaspat fatata va avea o ingestie mai redusa comparativ cu o vaca fata de 3-4 luni, sau una in ultima luna inainte de fatare. Calitatea furajului conteaza foarte mult, gustul si mirosul pot influenta in mod pozitiv sau negativ cantitaea de hrana ingerata.

Ratia digerata sau absorbita reprezinta totalul nutrientilor pe care vaca reuseste sa ii transfere in circulatia sangvina. Nu toate proteinele si carbohidratii sunt creati la fel. Mineralele daca nu sunt protejate (chelatate) se leaga in compusi anorganici care nu pot fi abosorbiti. De fiecare data cand alegem materialele brute pentru ratie trebuie sa tinem minte ca vaca este un animal poligastric rumegator. Ce insemna acest lucru? Daca pentru un animal cu un singur stomac, digestia este relativ simpla, pentru poligastrice lucrurile sunt mult mai complicate. In digestia lor intervin micro-organismele care sunt prezente in rumen si descompun diferite substraturi, celuloza, proteina zaharuri, etc in elemente pe care vaca le abosoarbe la nivel de abomasum si intestin subtire. Sunt anumite curente in nutritie care sustin ca nu trebuie sa hranim vaca, ci aceste micro-organisme, iar ele vor hrani vaca la randul lor.

Binenteles ca sunt si carbohidrati si proteine care reusesc sa treaca de rumen fara sa fie modificate, si atunci ele sunt digerate mai tarziu in abomasum si intestinul subtire. Alegerea materialelor brute in crearea ratiilor este cruciala daca dorim sa obtinem perfrmanta productive si reproductive.

Nutrita la vaca de lapte are doua consecinte majore: productia de lapte si functia de reproductie. O nutritie corecta si echilibrata trebuie sa asigure o productie la capacitate maxima si o fertilitate performanta pentru a obtine un nou vitel, deci o noua lactatie in anul urmator. Ce trebuie retinut este ca noi dorim ca vaca sa devina gestanta intr-unul dintre cel mai dificil segment din ciclul de productie, lactatie este la varf, cu un consum mare de energie si proteina peste care adaugam reproductia, care de asemeni este un proces care necesita un consum de energie cosiderabil.

Cum sa echilibram nutritia si cand sa o echilibram, ce este perioada de tranzitie a vacii intarcate, toate vor fi explicate intr-un articol viitor. Doresc ca acest articol si cele ce le voi scrie in viitor, sa fie baza unor principii ce trebuie respectate de catre fermieri cand se gandesc la alcatuirea unei ratii pentru o anumita perioada din viata unei vacii de lapte.

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *