Spaţiile de birouri şi hotelurile, evitate de fondurile suverane de investiţii în 2020.

Spaţiile de birouri şi hotelurile, evitate de fondurile suverane de investiţii în 2020.

Spre ce vor migra nevoile de infrastructură

Fondurile suverane de investiţii au fost nevoite să-şi ajusteze radical priorităţile în anul care tocmai s-a încheiat, în principal din cauza pandemiei şi a efectelor generate de Brexit.

Pandemia de COVID-19 şi Brexitul au făcut ca fondurile suverane de investiţii să evite spaţiile de birouri şi hotelurile în 2020. În anul care tocmai s-a încheiat, investiţiile acestor fonduri în imobiliare au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani.

Datele publicate de firma de consultanţă Global SWF arată că investiţiile în infrastructură ale fondurilor suverane şi fondurilor publice de pensii s-au cifrat în 2020 la 53,2 miliarde dolari, un nivel cu puţin mai mic decât în anul precedent.

Din investiţiile totale în imobiliare, în valoare de 30,7 miliarde dolari în 2020, mai mult de o treime au fost direcţionate spre spaţii de logistică, precum depozitele, susţine Global SWF.

Nevoile de infrastructură vor rămâne similare, însă se vor muta de la birouri spre logistică

„Investitorii controlaţi de stat consideră că, pe termen lung, nevoile de infrastructură vor fi aproximativ la fel, dar migrează dinspre spaţii de birouri spre logistică, în aşteptarea unei posibile modificări permanente în cultura de lucru”, arată raportul anual al Global SWF.

Măsurile de păstrare a distanţei sociale introduse de guverne în diferite părţi ale lumii, ca răspuns la pandemia de coronavirus, au dus la golirea clădirilor de birouri, a hotelurilor şi au creat probleme retailerilor. În plus, au determinat fondurile suverane să îşi regândească abordarea faţă de un segment care a fost mult timp un domeniu principal pentru strategiile lor de investiţii.

În 2020, fondurile suverane au alocat 5,3 miliarde dolari din investiţiile lor pentru spaţii de birouri, adică jumătate din nivelul din 2019, în timp ce hotelurile au atras investiţii de 1,5 miliarde dolari, comparativ cu patru miliarde dolari în 2019, scrie Agerpres.

Spaţiile de birouri şi-au pierdut atractivitatea în rândul fondurilor suverane, după ce Brexitul le-a determinat să înceteze să mai cheltuie pentru a face achiziţii pe piaţa imobiliară premium din Londra, susţine Global SWF.

Petrică

Sunt nascut in 1991 :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.